Karavanda Hangi Tipte Akü Kullanılmalı?

Kıymetli karavan tutkunları değerli vaktinizi ayırıp okuyacağınız bu makalemizde, karavanınızdaki ana parçalardan biri olan AKÜ ile ilgili hayat kurtaran bilgiler yer almaktadır. Sizler için özenle hazırladığımız makalemizin;
OKUMA SÜRESİ: 10 dakika
İÇERİK FAYDASI: Akülerin avantajları ve dezavantajları
BİLGİ İÇERİĞİ: Karavanınıza en uygun ve doğru AKÜ seçimini yapabilmek
Keyifli anlar dileriz.
Karavanda Hangi Tipte Akü Kullanılmalı?
Yeni yaptığınız, yaptırdığınız veya alacağınız ya da mevcut karavanınızın sizi yarı yolda bırakmaması için vermeniz gereken kararlardan biri de hangi tip akü kullanacağınızdır.
Piyasada farklı farklı birçok marka ve modelde akü bulunuyor, fakat hangileri tercih edilmeli biraz kafa karıştırıcı! Bu makalemizde seçim yapmanızı kolaylaştıracak bilgiler vermeye çalışacağım, umarım ihtiyacınıza göre uygun bir akü bulabilirsiniz.
Akü Hakkında Bilmeniz Gerekenler;
Ön bilgi olarak;
Karavan hayatında en rahat yolculuğu danışanlarına sunan ve Ar-Ge çalışmalarını ivedilikle sürdüren CAR-FİL, doğru aküyü seçebilmeniz için de en doğru bilgileri sizler için derledi.
AGM akü mü jel akü mü?
AGM aküler kısa süreli anlık yüksek güç tüketen uygulamalar için uygundur. Jel aküler ise uzun süreli düşük akım ihtiyacı duyan tüketiciler için uygundur. Özünde AGM Jel Akülere göre daha üstün ya da Jel Aküler AGM akülere karşı daha üstündür diyemeyiz.
Lityum aküler daha uzun ömürlü, daha hafif, daha hızlı şarj deşarj olabilir ve daha çevrecidir.
Akü Kapasitesi (Ah = Amper Saat) :
Akülerin amper değeri (kapasitesi) ne kadar büyük olursa o kadar çok hizmet edeceği düşünülür. Evet, amper değeri ne kadar büyükse o kadar çok ekipmana uzun süre enerji sağlayabilir.
Örneğin; 100 amper akünüz var diyelim, bu akünün 100 amperlik olması kapasitesinin tamamını kullanabileceğiniz anlamına gelmez, ortalama bir 100 amper AGM akünün kullanabileceğiniz kısmı yaklaşık 50 amperdir. Yani bu da demek oluyor ki tam kapasite şarj olan akünüzün, şarj işleminin sona ermesinden, tekrar şarj olmaya başlamasına kadar (güneşin batışının yaklaşık 1 saat öncesinden – güneşin doğuşunun 1 saat sonrasına kadar) akünüz size 50 amper saatlik hizmet edecektir. İşte akü seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bu zaman dilimindeki akünün size sunduğu kullanılabilir amper saat değerinin yetip yetmeyeceğidir.
Karavanınız için doğru aküyü seçmenize yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Ürün seçenekleri ve sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kapasite İhtiyacı Belirlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Kullanacağınız ekipmanların toplam amper saat değerlerini hesaplayın.
• Karavanı kullanacağınız solar enerjinin en zayıf olduğu mevsimleri düşünün.
• Ağırlıklı olarak konakladığınız yerlerin iklimlerini dikkate alın. Mesela eylül ayında Antalya’da gün içi çok verimli şarj mümkünken, aynı günlerde bir Karadeniz yaylasında belki de 10 kat daha zayıf şarj ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
• Akü tipinin, size kapasitesinin ne kadarını kullandırabildiğini araştırın. (Elbette akülerin üzerinde yazan kapasiteleri limitleri zorlarcasına kullanabilirsiniz, fakat 6-8 yıl hizmet edecek akünüzü 2 yılda değiştirmeniz gerekebilir.).
• Eğer kış aylarında da karavanda yaşamak istiyorsanız bir gün içinde güneşin olmadığı süreye yaklaşık +2 saat ilave ederek, toplam tüketiminizin şarjsız süreçte yetip yetmeyeceğini hesaplayın.
• Eğer standart bir AGM akü alacaksanız ihtiyaç duyduğunuz amper saatin en az üç katı kadar büyüklükte olması ideal. (Daha da büyük olursa akülerin ömrü daha az döngüye gireceği için daha uzun olacaktır). Yani şarjsız sürede ortalama 75 Ah ihtiyacınız varsa 225 Ah akü tercih edebilirsiniz. Jel akü tercih edecekseniz Ah kapasitesi daha da düşürülebilir, mesela 200 Ah gibi. Lityum akü almaya karar verdiyseniz, 100 Amper saatlere kadar inebilirsiniz.
• En uygun akü ve tasarruf detayları için sizlere yardımcı olmak önceliğimizdir. Güvenli yolculukların adresi CAR-FİL’ e yalnızca Kamp & Karavan ’’ Su arıtma’’ filtre ve cihazları için değil, diğer tüm sorularınız içinde dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Akü Seçimindeki Diğer Kriterler!
• Akü kullanım ömrü, (Unutmayın kısa süre hizmet eden aküler, kesinlikle daha pahalıya gelir),
• Kullanım tarzınıza göre akü seçimi, (Kısa süreli karavan yaşamı veya tam zamanlı karavan yaşamı),
• Akünün fiziksel ölçüleri (Karavandaki boş alan özgürlüğü ve toplam ağırlık durumu),
• Akünün garanti şartları ve satış sonrası destek hizmetinin kalitesi,
• Akünün üzerinde yazan değerlerin ve döngü sayılarının güvenilirliği,
• Kalitesinin kanıtlanmış güvenilir markalar olması,
• Akünün solar sisteme uygunluğu,
• Zorlu şartlarda kullanıma karşı dayanıklılığı
Akü Ömrü:
Akülerin ömürlerini direkt olarak etkileyen çeşitli sebepler var. Eğer bu maddelere dikkat eder ve akünüze iyi bakarsanız, o da size uzun süre hizmet edecektir.
• Yanlış kullanım (Çoklu akü kullanımdaki uyumsuzluk, kontrolsüz alternatör şarjı, kalitesiz şarj regülatörü),
• Akülerin bulunduğu ortamın sıcaklık seviyesi (Yüksek sıcaklıklar maalesef akülerin ömrü için olumsuz bir etkiye sahip),
• Akülerin tam kapasite doldurulmaya ihtiyaç duyması (Tam kapasite doldurulamayan aküler ömründen kaybeder),
• Derin deşarjlar yapılarak kullanılması (Lityum haricindeki aküler derin deşarjı sevmezler),
• Akülerin malzeme kalitesi.
Sıcaklığın Akü Ömrü Üzerindeki Etkisi;
Ortalama Sıcaklık AGM Derin Döngü Jel Derin Döngü Jel Uzun Ömür
20°C 7-10 Yıl 12 Yıl 20 Yıl
30°C 4 Yıl 6 Yıl 10 Yıl
40°C 2 Yıl 3 Yıl 5 Yıl
Yukarıdaki değerler akülerinin ortalama sıcaklıklara karşı ömürlerini temsil ediyor. Piyasadaki bazı (kalite bazında düşük) akülerin ömürleri çok çok daha kısadır. Bilindik garantili aküleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Döngü Sayısı:
Akünün bir kere deşarj ve şarj yapılmasına bir döngü deniliyor. İster tam deşarj yapın isterseniz daha az bir kapasite kullanın, tekrar şarj edildiğinde iki türlüsü de bir döngü olarak sayılacaktır.
Akü üreticileri ürünlerin kaç döngü yapacağını genellikle belirtirler. Deşarj derinliği ne kadar az ise vadedilen döngü sayısı da o kadar çok olacaktır.
Açıkçası akülerin ömürlerini yani kullanım sürelerini bu döngü sayıları ifade eder. Vadedilen döngü sayısı ne kadar yüksekse aküler o kadar uzun süre kullanılabilir.
Peki akü üreticilerinin söylediği döngü rakamları güvenilir mi? Doğruyu söylemek gerekirse paylaşılan çoğu rakam gerçeği yansıtmıyor. Bu noktada güvenebileceğiniz en doğru adres direkt gerçek kullanıcılar olacaktır. Dünyayı gezen karavancıların, açık denizlerde kullanılan deniz taşıtlarının kullandığı aküler bizlere çok güzel referans olabilir.
Akülerin Ortalama Derin Döngüleri;
AGM Derin Döngü Aküler
%80 deşarjda 400 döngü
%50 deşarjda 600 döngü
%30 deşarjda 1500 döngü
JEL Derin Döngü Aküler
%80 deşarjda 500 döngü
%50 deşarjda 750 döngü
%30 deşarjda 1800 döngü
Uzun Ömürlü JEL Derin Döngü Aküler
%80 deşarjda 1500 döngü
%50 deşarjda 2500 döngü
%30 deşarjda 4500 döngü
Lityum Aküler
%80 deşarjda 2500 döngü
%70 deşarjda 3000 döngü
%50 deşarjda 5000 döngü
Eğer kısa süreli karavan hayatı yaşıyorsanız, akülerinizin kapasitesini yoğun şekilde tüketmiyorsanız JEL derin döngü akü ihtiyacınızı karşılayabilir. Eğer tam zamanlı karavanda yaşıyorsanız, uzun ömürlü bir akü almak istiyorsanız Lityum akü pahalı görünse de en doğru tercihiniz olacaktır.
CAR-FİL ailesi olarak ‘’ İzmir/Konakta ‘’ bulunan mağazamızda da sizleri ağırlamak sorun ve ihtiyaçlarınıza göre en doğru ürünleri birlikte seçmeyi çok isteriz. Değerli ziyaretleriniz bizi mutlu edecektir.
Ağırlık ve Boyut;
Karavan ekipmanlarını hazırlarken her şeyi hafif yapılmaya çalışılsa da pek mümkün olmayabiliyor ve sonuçta ağır bir karavan yasal ağırlık sınırlarını aşabiliyor. Ağırlık sınırlarını aşmış bir karavan yasalara takılabilir, takılmasa bile size fazla yakıt tüketimi maliyeti, motor ve mekanik yıpranması maliyeti olarak fazladan masraflar çıkabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca hafif ve kaliteli ekipmanları tercih etmeye çalışmalısınız. Bu tür ekipmanlarda elbette fiyat farkı faktörü hemen kendini belli edecektir. Akü konusunda da aynı durum geçerli. Hafif ve küçük bir akü istiyorsak biraz masraflı olabilir.
Bir AGM akü ile Lityum aküyü ortalama ağırlık açısından karşılaştıracak olursak:
Lityum 200Ah 237 x 321 x 152 22 kg
AGM 220Ah 522 x 238 x 240 65 kg
Standart AGM akülerini ele alacak olursak benzer ölçü ve ağırlıkta bir AGM akünün, kapasitesinin yaklaşık yarısını kullanabileceğiz. Yani kocaman aküyü aslında 110 amper gibi düşünebilirsiniz.
Şimdi yeniden kıyaslayalım, 110 amper akü 65 kg ve kocaman ve karşısında 200 amper lityum akü sadece 22 kg. Hem de 5-6 kat daha uzun ömürlü. Bu şekilde bakınca da fiyat farkı yine mantıklı geliyor.
Trekking yapanlar bilir, ekipmanlarınız ne kadar ultralight ise o kadar konforlu yürürsünüz. Ekipmanlarınız ne kadar ultralight ise o fiyatları da o derece pahalıdır.
Akü Tipleri,
AGM Aküler
AGM aküler, çok düşük bir dahili rezistansa sahip olması sebebiyle, yüksek akımlı deşarj işlemleri için uygundur. Jel aküler ise en iyi derin devir dayanıklılığını sunar ve daha uzun bir kullanım ömrü sağlar.
AGM akülerin, kapasitelerinin %50’sinden fazlasının kullanılmaması tavsiye edilir, yani bu da 200 amperlik bir AGM aküyü düşünecek olursak siz bunun sadece 100 amperlik kısmını kullanmalısınız demek oluyor. Elbette kapasitesini daha fazla kullanmak mümkün, fakat bu durumda döngü sayısı epey azalıyor ve ömrü kısalıyor.
Olumlu yanları
• AGM ve JEL akülerinin bir avantajı, soğuğu Lityum’dan çok daha iyi idare edebilmeleridir
• Anlık yüksek akım gerektiren işlerde en başarılı akülerdir.
Olumsuz Yönü
• Ömürleri diğer akülere göre daha kısadır.
JEL Aküler
AGM aküleri vinçler ve yükleyiciler gibi anlık yüksek akım gerektiren yerlerde tercih ediyorlar. Karavandaki uygun tüketimler için JEL akü daha mantıklı bir seçim
Jel aküler, AGM akülere göre kapasitesini kullandırma konusunda daha başarılıdır %80’lere kadar devir yapabilirler, elbette uzun ömür için daha küçük kullanımlar ve ardından tam kapasite şarj tavsiye ediliyor.
Olumlu Yönleri;
• Jel aküler daha uzun kullanımlara olanak tanır,
• Lityum pillere göre daha ucuzdur,
• %30’luk deşarjlarda 1800 döngüye kadar şarj olanağı sağlar,
• 12 yıla kadar ömrü vardır.
Olumsuz Yönü;
• Yüksek akım gerektirdiğinde yetersiz kalabilirler.
LiFePO4 Aküler
Tabii ki bütçeniz uygunsa, Lityum aküleri de tercih edebilirsiniz. En uzun ömür ve en uzun kullanım imkanı Lityum iyon fosfat akülerde bulunuyor. Hatta bir Lityum akü, geleneksel bir akünün ömründen altı kat fazla ömür sunuyormuş. Tabii Lityum akü tercih edecekseniz, sisteminizi de ona göre dizayn etmeniz gerekecektir. Ayrıca Lityum aküler biraz pahalıdır. Tercih ederken karavanınızın boyutlarına ve bütçenizin durumuna bakmakta fayda var.
Lityum piller, ömürlerinden ödün vermeden kapasitelerinin %100’ü civarında devir yapabilirler. Lityum pilllerin en iyi yanlarından biri de bu özelliği diyebiliriz. Çünkü diğer akü tiplerinde %30’dan fazla kapasite kullanımı yapılırsa döngü sayıları epey düşüyor. Bu da kısa ömür ve yeni akü maliyeti olarak geri dönüş yapıyor.
Olumlu Yönleri
• Küçük ve hafiftirler,
• Kapasitelerinin en az %90’ı civarında devir yapabilirler,
• Lityum size çok daha az ağırlık için çok daha fazla kullanılabilir amper-saat verir,
• Uzun yıllar kullanımı düşünülüyorsa, diğer akülerden daha ucuza gelir,
Olumsuz Yönü;
• Lityum piller donma noktasının altındaysa şarj olmaz ve iklim kontrollü bir ortamda (yani karavanın içinde) saklanmalıdır.
Özetle ömür açısından maksimum verimli aküyü tercih etmek istiyorsanız öncelik sıralamanız şu şekilde olmalı:
1) LiFePO4 (Lityum İyon Fosfat) Akü
2) 2 Volt Derin Döngü JEL Akü * 6 adet
3) 12 Volt Derin Döngü JEL Akü
4) 12 Volt Derin Döngü AGM Akü
Akülerin Bahse Konu Özelliklerine Göre;
• Eğer bolca boş yeriniz varsa ve bütçe konusunda biraz hesaplı olmanız gerekirse JEL derin döngü aküler sizin için daha mantıklı olabilir.
• Eğer kısa süreli karavan hayatı yaşıyorsanız, akülerinizin kapasitesini derinden tüketmiyorsanız JEL derin döngü akü ihtiyacınızı karşılayabilir.
• Eğer tam zamanlı karavanda yaşıyorsanız, uzun ömürlü bir akü almak istiyorsanız Lityum akü -pahalı görünse de en doğru tercih olacaktır.
• Üretimde markamıza can veren ve Kamp & Karavan yaşantısına dair durmadan araştırma ve geliştirmelerini sürdüren uzman ekibimiz, teknik servislerimiz ve makine mühendislerimiz ile görüşerek daha detaylı ve sağlıklı bilgiler ile doğru kararlar verebilirsiniz.
• info@carfil.com
Lityum aküler gerçekten pahalı mı?
Lityum Aküler hem yeni hem de diğer akü türlerine göre daha pahalı oldukları için Türkiye’de pek tercih edilmiyorlar.
Lityum aküler gerçekten pahalılar mı bir bakalım:
220 Ah JEL derin döngü akü 584 €
200 Ah LiFePO4 Akü 2247 €
İki aküyü de %50 devir döngüde kullandığımızı düşünelim.
JEL Akü 750 Döngü
LiFePO4 Akü 5000 Döngü
Yani Lityum akü yaklaşık 6 kat daha fazla ömürlü, bu da demek oluyor ki aslında Lityum akü daha ucuz. Boyut ve ağırlık avantajı ise bonusu.
Bol Enerjili Günleriniz Olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Car-Fil Kamp & Karavan Su Arıtma Sistemleri

Atilla Mah. İnönü Cad. No: 77/B

Konak / İZMİR

Sohbete Başla
1
Scan the code
Car-Fil Whatsapp Destek Hattımıza hoşgeldiniz.